top of page
  • Foto van schrijverRuurd Mosterd

Openen

Bijgewerkt op: 16 nov. 2023

De natuur zorgt voor een bepaalde vibe die de mens openstelt. Herken je die rust die komt na een wandeling, surfje of na/tijdens het kamperen?


Blue mind, bosbaden etc. Inmiddels is ook de westerse wetenschap en maatschappij zover om deze principes meer te omarmen. We worden vooral weer echt mens in de buitenlucht. Open.


Iedere keer als ik met een coachee oppad ben, mag ik dit weer beleven.. Ik werk alle seizoenen buiten. En ik doe mijzelf ook een groot plezier ermee om de elementen te voelen. Ik leef meer, ik zit meer in mijn lijf en sta open voor de wereld.


Waarom is die open houding in jezelf en het leven zo belangrijk? Waarom is daarbij de buitenlucht, het water, het bos, de natuur in haar algemeenheid de plek waar je moet zijn...?!


Ik leg in dit blogje uit dat een open houding een vereiste is in het leven. Een levenshouding. En waarom de natuur er zo'n grote rol in heeft om je te helpen.


Jezelf openen is als volwassen mens vaak een proces van moed, ongemak en uitdaging. Als kind stonden we erg open, en vervolgens was het sluiten een beschermingsmechanisme om ons veilig door de groter wordende wereld te bewegen. Het was dienend voor een bepaalde tijd. Een kind kan niet anders.


Ik had ook dit pad van sluiten naar openen te lopen. Het was voor mij een soort mentale gevangenis waar ik mocht uitbreken. De oude krappe jas of schild moest af. . Als je groeit heb je iets uit te doen, af te gooien, los te laten. Een open houding kan dit proces versterken. En die had ik!


Open zijn in een wereld van hokjes, labels en veroordeling is best een uitdaging. Je uitspreken, je kant laten zien die je normaliter verstopt. We spelen toch zo vaak de schone schijn. Juist, het is spel. Niet wie je werkelijk kan zijn. Je bent een aangepaste versie van jezelf. En dat gaat wringen....


ope·nen (opende, heeft geopend)


1opendoen, ontsluiten: iem. de ogen openen hem iets laten inzien;


Op een bepaald moment in het leven komt dat moment. De roep om te openen of 'iets' open te doen wat aan het sudderen, stinken, rotten was. Blijven hangen in hetzelfde kan niet meer. Je hebt ergens doorheen te werken! Te veranderen. Een relatie die niet meer werkt, een periode van zelfdestructie, een verandering of een heftig event die je hele systeem opschudt...


Er komt dus de roep om het anders te gaan doen. Be ready! Mijn roep kwam met het naderende vaderschap. Dit ging gepaard met een groot

verantwoordelijkheidsgevoel voor mijn kroost dat de wereld zou gaan bewandelen. Wie ben ik? Wat geef ik door als vader? Wat vind ik belangrijk voor mijn kinderen? Welk gedrag heb ik te veranderen?


Als prille vader had ik de stap te maken naar kwetsbaarheid (huh, hoe doe je dat?!) en open stellen voor wat er echt is. Echt zijn (authentiek)is geen spel of rol. Het is voelen in je lijf, leren delen van innerlijke processen. Dat kan nogal rauw zijn. Spannend ook. En dat is precies waar je moet zijn.


Joseph Campbell noemt de call of roep, ‘de reis van de held’. Uiteindelijk spelen we het spel in deze wereld om een held te worden van je eigen leven. Je potentie gaan zien en benutten. En daar heeft een mens hulp bij nodig. We kunnen het niet alleen.


Ik kon het niet alleen. En hulp vragen was voor mij een beweging voorbij mijn eigen trots. Mijn hoofd zei vaak, "ik kan het wel alleen, ik heb niemand nodig." Hulp vragen was de weg naar open gaan. Het gaf mij de vrijheid om meer 'hier' te zijn. Open te staan voor wat er is. Flow ervaren. In connectie met mijn binnenwereld en mij te verbinden met de buitenwereld.


Om mij te blijven connecten heb ik de natuur nodig. Daar bevind ik mij in een serene wereld om het leven aan te kunnen in alle openheid. De natuur heeft een fijn tempo, het spiegelt je, het laad op en verbind mij met het grotere waardoor ik mij onderdeel voel van het leven.


Als je langs een boom loopt, vertraagt je hartslag. Dat zegt genoeg. En een lagere hartslag geeft rust. Rust geeft overzicht. Overzicht opent nieuw potentie.


Wees welkom voor een intake of een buitencoach sessie? Het zal je wat brengen of wat laten gaan. Ik weet het zeker. Mijn aanpak is gericht op het lijf, in het hier en nu, no nonsens, mindfull, met systemisch werken en andere coachtechnieken.


4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Voorouders

Comments


bottom of page