top of page
  • Foto van schrijverRuurd Mosterd

Onze binnenwereld, zo binnen zo buiten.

Bijgewerkt op: 17 nov. 2022Stel je voor dat de buitenwereld een reflectie is op jouw binnenwereld..? Stel je dat je vast zit of je maakt iets heftigs mee en dit wil jou wat vertellen? Wat zou dat voor effect hebben op onze relatie met onszelf en de buitenwereld?


Sinds ik het besef heb hoe het werkt om te kunnen connecten met mijzelf op een iets dieper niveau dan mijn mind (ego, hoofd) is mijn leven rijker geworden. Het leren ontdekken van mijn binnenwereld is de basis geweest om van meer overleven naar leven te gaan.


Jaren geleden volgde ik een mindfulness opleiding. Ik ontdekte dat ik mij bewuster werd van mijn binnenwereld. ''Je bent niet je gedachtes", leerde ik daar… Ik ervaarde het onderscheid tussen mijn gedachtes die zich in het verleden of toekomst afspelen en het befaamde 'hier en nu'. Dat moment is er altijd.


Het mediteren tijdens de opleiding bracht mij meer in het moment van het bestaan. Je traint je aandachtsspier. Ik kwam vaker in een flowstate en anderszijds merkte ik eerder spanning of ongemak op. Tegenwoordig is het hier en nu behoorlijk hip. Hoe een mens meer in het moment kunt leven is belangrijk. Dat is het zeker.


Het hier en nu wordt vaak neergezet als iets positiefs. Er is ook een andere kant van de medaille. Het hier en nu kan ook verdrietige of pijnlijke gevoelens met zich meebrengen. Willen we dat ervaren? Of mediteren we dat graag weg...?


De donkere kant van onze binnenwereld houden we als mens graag schuil. We laten onze beste versie zien. Waar is de kant die we vaak wegmoffelen (onze schaduwkant)? Ik kan aanvoelen wat stress doet met mij, ik voel mijn lijf beter, ik durf überhaupt meer te voelen. Ik heb geleerd dat in die ongemakkelijke pijnlijke ervaringen juist de schatten begraven liggen.


Overgave is nodig om alles te kunnen ervaren. Voor mij is dat echte vrijheid. Dit lukt mij lang niet altijd. Het lijf wil niets liever dan gevoeld worden, leerde ik tijdens mijn coachopleiding. Het lijf wil graag met je communiceren en geeft de tekens als je luistert. Dit luisteren kan alleen maar als je tijd met jezelf doorbrengt zonder afleiding en ruis.


“THE PRIVILEGE OF A LIFETIME IS BEING WHO YOU ARE.” – JOSEPH CAMPBELL –


Allerlei processen ervaren wij in de binnenwereld. Vanuit gedachtes, emoties en het lijf. Een fascinerende wereld die bij een ieder uniek is. Ieder mens kan eenzelfde moment anders ervaren. Vanuit welke bril kijk jij de wereld in? Je binnenwereld ontdekken is als het ontdekken van een nieuw gebied. Je gaat oppad en exploreert een nieuwe omgeving. Als een ware avonturier ga je met een open vizier dit aan.


Om oppad te gaan naar een nieuw gebied komt ieder mens zichzelf tegen, zegt Joseph Campbell. Het gaat om de reis van de held zegt hij. Er komt een moment in je leven dat je 'de roep' krijgt om zelf oppad te gaan. Jouw reis naar buiten en naar binnen.


Het vaderschap gaf mij 'de call' om mijzelf grondig te gaan onderzoeken. Ik was net vader geworden, ik voelde mij erg verantwoordelijk. Ik voelde ook dat ik vast liep. Ik keek terug op mijn eigen leven en vroeg mij af wat ik ging doorgeven aan mijn kind.


Door twee coachopleidingen heb ik geleerd die binnenwereld te ontdekken. Ik voel mij completer en ben mij meer bewust van mijn eigen gedragingen en eigenaardigheden. Haha. Mooi toch!?


En het mooie is, je bent nooit klaar in dit proces. Het zijn de golven van het leven die eindeloos doorgaan. Af en toe kun je een prachtige golf surfen, en soms kom je met de golf genadeloos op de zandbank uit. De zee, het surfen, heeft mij in die zin zoveel geleerd.


Misschien lees je dit blog en herken je ook dat je een reis mag starten of schiet je vol in een oordeel. Interessant toch wat er bij je gebeurt? Merk maar eens op. Weet, mocht je een oordeel ervaren dan zit je op het goede spoor. Een spoor om dit oordeel eens te gaan onderzoeken, te voelen, er mee te zijn.


En vooral, deel je binnenwereld eens met een ander. Vertel jouw echte verhaal. Wat houdt jou bezig? En wat je laat liever niet zien? Wees er welkom mee.


Ik heb de laatste jaren ervaren dat het onderzoek naar mijn binnenwereld mij dichter bij de buitenwereld bracht. Ik kan veel meer verbondenheid voelen met een moment, een persoon, een ervaring. Dat is pure rijkdom. Een mens is op deze planeet om te ervaren wat mij betreft, wat het ook is.


Carl Jung sprak over onze schaduwzijdes (onze binnenwereld zit vol schaduwen) in de mens. De reis van de held is om je schaduwen en donkere kanten aan te kijken. In ieder mens zit een dader, een slachtoffer, een oorlog, een gekwetst kind, een over kritische ouder.


Hoe meer je de diepere lagen in jezelf kunt aankijken, hoe meer ze zullen oplossen. Het lijf heeft een prachtig helend vermogen in zich om altijd uit te balanceren. Het wegdraaien, niet aankijken, uit sluiten zorgt dat het zich vast zet in je lijf. Herkenbaar?


Interessant genoeg kan je lijf goed vertellen waar die plekken zitten. En die spots hebben aandacht nodig. Herken je eigen patronen en gedragingen hierin. Ik ben benieuwd hoe jij hier tegen aankijkt. Ik hou van een mooi open gesprek.


Een paar tips:

- check het werk van Juno Burger over het aankijken van je binnenwereld.

- check het aanbod van het Coachcenter in Den Haag. Ik heb hier twee coachopleidingen gevolgd die mijn leven hebben veranderd.

- wees welkom met jouw verhaal bij mij, ik kan je meenemen de buitenlucht in om je te coachen.

89 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Voorouders

Comments


bottom of page