top of page
  • Foto van schrijverRuurd Mosterd

In het bos met pubers

Afgelopen week was ik terug in het bos van Les Landes. Voor het tweede jaar mocht ik mij inzetten voor de leerlingen van 5 havo van het Dalton College Den Haag.


Een job waar voor mij veel samenkomt in wat ik geleerd heb in mijn professionele en persoonlijke leven. Outdoor skills, life skills, mindfullness, coaching, buitenspelen.


Werken met de jeugd is een verrijking en gewoon erg leuk. En spannend! De kids staan open, zijn uitgesproken, geïnteresseerd en rebels. Ik kan er van genieten. En ik voel de innerlijke puber die dwars, onzeker, nieuwsgierig en erbij wil horen.


Hoogtepunt van mijn reis was de avond waarin ik een stresstest deed met 65 pubers in het bos. Ik deelde in de introductie mijn verhaal over mijn leven met stress en flow. De sfeer was ongelooflijk mooi en intiem.


Mijn verhaal gaat over water. Opgroeien bij binnenwater, slootjes en buiten zwembaden, windsurf geploeter in mijn puberteit, de reis naar de zee in mijn studententijd, ontwikkelen als surfers, thuiskomen bij een watergemeenschap op Scheveningen, avonturen aangaan in het buitenland, bondscoach worden van het NL surfteam.


In de context van Joseph Campbell is dit de reis van de held. Meerderen malen viel ik hard in mijn leven en mocht ik opkrabbelen. Ik had vooral te leren voelen en te delen. De kracht van de kwetsbaarheid.


Op het laatst van mijn verhaal deelde ik over een ramp die ik ter nauwernood overleefde, over rouwen en begrenzen. Over verdriet voelen en leunen bij een ander. Kippenvel om dit te delen met jongeren.


Iedere keer is het delen van mijn diepe kwetsbaarheid alsof ik thuiskom op een plek zoals in de zee met al haar gezichten. Ik heb vooral te vertrouwen en op te merken wat er is.


Een surfer leert om te gaan met al die weerbarstige elementen. Controle los te laten om te kunnen vertrouwen op het onbekende.Dat is nogal een thema... Een golf aanpeddelen, te gaan staan en de rit van het leven te rijden. Dwars door alles heen. Uiteindelijk is de glimlach en ontlading die dan overblijft na zo’n rit.


Die glimlach en ontlading had ik na mijn verhaal aan een kwetsbare doelgroep in het donkere bos. Een doelgroep die gezien mag worden, die de elementen mag ervaren om te kunnen groeien naar hun eigen kracht en potentie.


38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page