top of page
  • Foto van schrijverRuurd Mosterd

Terugkijken, loslaten en meenemen

Bijgewerkt op: 19 nov. 2021Oud en Nieuw. Waarschijnlijk associeer je deze zin met het einde van het jaar. De tijd van terugkijken en het nieuwe jaar vieren. Een tijd om hoopvol te zijn of juist niet, nieuwe doelen te stellen en/of melancholisch te worden? Voor mij is oud en nieuw er eentje van reflecteren.


Je kunt oud en nieuw ook in het licht zien van periodes en fases op macro niveau. Op mondiaal niveau. Welke fases zijn we als mens door gegaan? Welke veranderingen ondergingen de generaties voor ons? Wat zegt dit over ons nu in deze tijd?


We leven in een tijd van een transitie. Er is veel beweging, er is chaos. In zulke tijden is het fijn om uit te zoomen. Stil te staan. Te reflecteren. Wat is mijn plek? Waar sta ik? Wat doet deze tijd met mij? Wat kunnen we leren? Poeh, best lastig allemaal. Ik heb niet alle antwoorden. Ik heb wel gemerkt in mijn leven dat terugkijken en aandachtig luisteren helpt.

"Het leven wordt voorwaarts geleefd en achterwaarts begrepen." zei Soren Kierkekaard. Als mens kunnen we veel leren door terug te kijken. Door te reflecteren op je eigen verleden of je te verdiepen in de tijd van je voorouders. Je roots, onze roots.


Transities gaan gepaard met onrust en chaos. Zodat er vervolgens een nieuwe ordening gemanifesteerd wordt. Zo gaat het al miljoenen jaren. Hoogleraar in transitie en duurzaamheid Jan Rotmans schrijft in een mooie boekje ‘de omwenteling’ over de veranderingen in de huidige maatschappij.


Ik citeer van zijn site (janrotmans.nl):

'Onze samenleving en economie zijn fundamenteel aan het veranderen – we bevinden ons in een revolutionair tijdperk met grote maatschappelijke verschuivingen die chaos en instabiliteit veroorzaken. Hoe kunnen bedrijven en organisaties hierop inspelen? Wat betekent dat voor ons persoonlijke leven?


Jan Rotmans maakt de verbinding tussen hoofd, hart en handen met aansprekende verhalen van mensen die een persoonlijke transitie durfden aan te gaan in onze snel veranderende wereld.

Van een zorgondernemer tot een bankier, van een ambtenaar tot een politica, van een schoolleider tot een student.


Omwenteling is een fascinerende transitie-expeditie.'


Het is zeker de moeite waard om dit boekje bij de hand te nemen. En betekenis te geven aan deze tijd waarin we leven. Het helpt mij om transities te begrijpen.


Laten we eens terugkijken. Ik ben gefascineerd door het thema 'oudheid'. Hoe leefde men vroeger? Wat was hun levensstijl? Wat kunnen we leren van hun? Wat vertellen ze ons?


Er zijn vele voorspellingen gedaan over deze tijd vanuit het verleden van o.a. natuurvolkeren. Bijvoorbeeld het natuurvolk, de Hopi indianen, die maakte voorspellingen over de huidige transitie. Ik wil je uitnodigen om met een open blik te kijken naar het onderstaande filmpje. Aan jezelf de keuze hier iets mee te doen of niet.


Een introductie op het filmpje. Amerikaans wetenschapper en auteur Gregg Braden vertelt in de gave serie 'Missing Links' op Gaia over het verhaal van Prophery Rock, een voorspelling van de Hopi indianen.


En verderop gaat hij in over de manier waarop de moderne wetenschap onze visie op het leven grotendeels heeft bepaald. En dat zie je terug in ons. Kijk naar de systemen. Veel draait om competitie, om schaarste, om niet goed genoeg zijn. Terwijl er al zoveel is. Van een competitieve naar een coöperatieve mindset is het pleidooi van Braden. En daar zitten wij middenin.De afgelopen jaren leerde ik meer over mijn ouders leven, mijn voorouders, Mijn verleden. Waar kom ik vandaan? Wat deden mijn ouders? Wat hebben zij mij meegegeven aan normen en waarden? Wat mag ik loslaten van hun overtuigingen, trauma's en patronen? Wat neem ik mee?


Het was een intensief zelfonderzoek, en die is steeds gaande. Het boek ‘De Fontein’ van Els van Steijn hielp mij erg over familiesystemen. Ik kwam en kom patronen tegen die niet meer werken. In dat perspectief kun je met andere ogen naar jezelf kijken. Je kunt anders kijken naar jezelf, loslaten wat van een ander is (dan heb ik het over delen van je ouders, patronen, trauma's, maskers, energie) en het een plek geven. Pure vrijheid.

Tijdens mijn opleiding tot professioneel coach bij het Coachcenter in 2019 deden we een meditatie. In een visualisatie werd ik meegenomen om mijn ouders achter mij neer te zetten, daarna mijn opa’s en oma’s en vervolgens de hele lijn van voorouders. Het was een diepe en wonderlijke ervaring aan support en liefde die ik voelde. Het gaf mij het inzicht hoe alles met elkaar verbonden is. En hoe belangrijk je roots, je ouders, je voorouders zijn. Ze maken deel uit van je. Eer ze. En geef ze een plek achter je.


Terug naar de oudheid. Het fascineert mij zoveel! Ooit mocht ik op de VU een module ‘een inleiding tot Antropologie’ en ‘Sociologie van Niet Westerse samenlevingen’ volgen. Het was zo vet. Het leerde mij over hoe de mens duizenden jaren geleden leefden. Het was een verrijking voor mij, inleven in andere volkeren en culturen. Een groot avontuur volgde in mijn studententijd, ik mocht namelijk een afstudeerstage doen in een township in Zuid-Afrika. Wat het mij vooral bracht? Durven kijken door een andere bril zonder oordeel.

Een paar jaar geleden las ik het boek 'De meeste mensen deugen' van Rutger Bregman. Dat was een hoopvol boek over hoe de mens in de geschiedenis altijd zocht naar de verbinding en hoe belangrijk sociale cohesie was en is. We hebben elkaar nodig. En dat is de kern van het verhaal. We zullen het samen moeten doen.


Als laatste wil ik je niet de prachtige docu onthouden van wat natuurvolkeren en wijze mensen die dicht verbonden zijn met de natuur en de spirituele wereld ons te vertellen hebben. Ze hebben een eenduidige boodschap. Check hier de docuserie ‘Times of the Sixth Sun’. (je moet wel je email achterlaten om deze te kunnen bekijken)


Tot slot is mijn boodschap om terug te kijken en te leren. Verbindt jezelf met je ouders, je voorouders. Geef ze hun plek, neem jouw plek in. Verbindt je met oude wijze ervaren mensen die kunnen fungeren als coach op het moment als je vragen hebt.. Neem jouw patronen, spanningen en ongemakken onder de loep. Delen is helen.


Uiteindelijk zijn wij allemaal gevoelswezens en groepsdieren. We hebben elkaar hard nodig door te verbinden in deze tijd. One love.


101 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Voorouders

Comentarios


bottom of page